Żółty Talerz w Kole TPD
Kolejny raz uczestnicy zajęć koła TPD a zarazem uczniowie naszej szkoły aktywnie uczestniczą w programie Żółty Talerz stworzonym przez Kulczyk Foundation.
Odpowiadając na następujące wyzwania Programu:
„- Należy mówić o żywieniu wszystkich dzieci w miejsce stygmatyzującego „dożywiania”.
- Dziecko zje dobrze tylko wtedy, jeśli wszystkim wokół będzie na tym zależało.
- Także samo dziecko, jeśli damy mu taką wiedzę, może nauczyć dorosłych, co znaczy prawidłowe żywienie!”
stworzyliśmy dzieciom warunki do samodzielnego przygotowywania kanapek na drugie śniadanie. Własnoręcznie przyrządzany posiłek połączony z informacją na temat właściwego odżywiania przynosi wymierne efekty w zakresie edukacji żywieniowej.
Smacznie i wesoło z Żółtym Talerzem
Szkolne Koło TPD w Pieczyskach uczestniczy w Ogólnopolskim Programie „Żółty Talerz”. W ramach tego programu Dominika i Sebastian Kulczyk, fundatorzy Kulczyk Foundation, przeznaczyli środki finansowe na realizację czterech strategicznych celów: Więcej dzieci jedzących w stołówce. Lepsze jakościowo i zdrowsze jedzenie. Mobilizacja dorosłych do pomocy w żywieniu dzieci. Łatwiejszy dostęp do wiedzy o zdrowym żywieniu.
Koło TPD we współpracy ze Szkołą Podstawową w Pieczyskach zaakcentowało drugi i trzeci cel. Lepsze i zdrowsze jedzenie, w czasie festynu, przygotowały wspólnie z dziećmi nauczycielki. Sałatki owocowe, musy i soki to odpowiedni przysmak na upalny letni dzień i spora dawka witamin.
Od września nasze Koło uczestniczy w czwartej edycji Żółtego Talerza. W ramach programu promujemy zdrowe i pełnowartościowe posiłki, dostosowane do potrzeb każdego dziecka. Wiele przyjemności sprawia dzieciakom własnoręczne przygotowania posiłku: kolorowych kanapek, na których oprócz szynki i serka znajduje się cały ogródek warzyw, pyszne soki wykonane z warzyw i owoców, kanapki z dżemem, któremu słodycz nadają owoce.