W dniu 21 czerwca uczestniczyliśmy w spotkaniu z dietetykiem, technologiem żywności i żywienia człowieka, panią Agnieszką Waligórą.
Pani dietetyk szczegółowo omówiła reguły racjonalnego żywienia oraz główne błędy żywieniowe prowadzące m.in. do nadwagi i otyłości, a w konsekwencji do wielu groźnych chorób. Na podstawie piramidy zdrowego żywienia pani Agnieszka kompleksowo omówiła zasady odżywiania się, uświadomiła, co jeść, aby dobrze się uczyć. Nauka to naprawdę ciężka praca, więc sprawne funkcjonowanie dziecka w szkole pod względem intelektualnym i fizycznym w dużej mierze zależy od właściwego odżywiania. Niedobory składników odżywczych mogą być powodem kłopotów szkolnych i zdrowotnych. Potwierdziła, że najważniejszym posiłkiem jest śniadanie, które daje nam siłę na pierwsze godziny lekcyjne, że należy jeść pięć pełnowartościowych posiłków dziennie, a słodycze i chipsy zastępować owocami. Zachęcała nas do picia wody, która jako jedyna jest zdrowym napojem. Pani dietetyczka podkreśliła, że dla prawidłowej pracy naszego organizmu niezbędne jest wypijanie co najmniej 1,5 litra wody dziennie, a nie, jak to często widzimy na korytarzach szkolnych, słodkich napojów. Wskazała podstawowe błędy żywieniowe, które popełniamy codziennie. Uświadomiła nam jak ważne w życiu jest to, co i ile spożywamy. To ważne, abyśmy wyciągnęli wnioski, kiedy nie jest jeszcze za późno i świadomie wybierali to, co jest dla nas zdrowe.